Проект на Министерство за култура и Светска банка
  
 
 Почеток : Култура 

Zavod Celeia Celje - Center for Contemporary Arts - OPEN CALL FOR ARTISTS - SOLO EXHIBITION PROJECT PROPOSALS
Култура : 

(www.culture.in.mk, 09.01.2009) - Center sodobnih umetnosti Celje (Center for Contemporary Art Celje) is a not-for-profit organisation founded in 2004 with the main mission to initiate, develop and promote contemporary visual arts in the local, regional and international context, as well as to re-articulate and re-contextualize the heritage of local conceptual and post-conceptual practices that make the foundations of the Center's activity.
-> повеќе ...

МЕЃУНАРОДЕН КУРС “PERFORMS VILLAGE 08” ВО ЛЕТОНИЈА
Култура : 

Меѓународниот курс “Performers Village 08” ќе се одржи во Малпилс, Летонија од 1ви до 28ми август. “Performers Village 08” претставува четиринеделен курс – продукција на претстава, отворен за професионални актери, танчери, пејачи, музичари, како и режисери, кореографи, писатели, сценаристи и сценографи од различни земји, креативни жанрови, техники и стилови.
-> повеќе ...

’’ТЕРМИНАЛ00’’ – НЕДЕЛА НА МОДЕРНА БАЛКАНСКА УМЕТНОСТ
Култура : 

(www.culture.in.mk, 29.11.2007) - Од своето основање во 2004 година, ’’Терминал00’’ активно работи на полето на модерна балканска уметност. Првично основан како собирно место за младата балканска уметност, ’’Терминал00’’ прерасна во витална селекција на визуелни, мултимедијални и изведувачки уметности.
-> повеќе ...

ФИЛАНТРОПСКИ ШЕШИР - ТОЧКА СО ОТВОРЕН ПОВИК ДО УМЕТНИЦИТЕ
Култура : 

(Вечер, 08.10.2007) - Здружението на граѓани "Контрапункт" и Културниот центар "Точка" во рамките на проектот "Филантропски шешир" објавува повик за реализација на уметнички проекти во Културниот центар "Точка" во Скопје, во периодот ноември 2007/јануари 2008. Потребно е да се испрати авторска идеја, концепт за евентуалниот проект/настан (не подолги од 3 стр.), заедно со рамковен буџет и кратка биографија (во електронска форма) на kulturencentartocka@gmail.com до 25 октомври.
-> повеќе ...

РАСПИШАН КОНКУРС ЗА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО КУЛТУРАТА
Култура : 

(МИА, 07.06.2007) - Министерството за култура распиша конкурс за финансирање на програми и проекти од национален интерес во културата за 2008 година. Министерството ќе обезбеди средства од Буџетот на Република Македонија за програми и проекти од следните области: заштита и користењето на недвижното наследство, библиотечна дејност, музејска дејност, кинотечна дејност, издавачка дејност,
-> повеќе ...

ЦЕИ СТИПЕНДИЈА ЗА РЕЗИДЕНТНИ ПИСАТЕЛИ
Култура : 

Централно-европската иницијатива (ЦЕИ), во соработка со Словенечкото друштво на писатели и меѓународниот литературен фестивал Виленица, доделуваат стипенција за резидентни писатели-новоформирана награда наменета за поттикунување на прекуграничната соработка и промоција на млади писатели од централно европските земји кои сеуште не се дел од Европската унија.
-> повеќе ...

GRAND OFF – ЕВРОПСКИ OFF ФИЛМСКИ НАГРАДИ
Култура : 

(www.culture.in.mk, 27.02.2007) - Cinema Art Foundation ги организира годинешните GRAND OFF – Европски Off филмски награди. Фестивалот ги бара најдобрите независни филмски автори од цела Европа.
-> повеќе ...

USAID - ГРАНТОВИ ЗА ПРОМОВИРАЊЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ
Култура : 

Целта на овој конкурс е доделувањето на грантови за проекти на невладините организации (НВОи) во Р. Македонија кои промовираат успешни резултати и долгорочни ефекти од нивни неодамнешни или тековни активности. Грантовите за промовирање на резултатите ќе им помогнат на невладините организации да ѓи информираат граѓаните за позитивната работа која ја вршат во Р. Македонија.
-> повеќе ...

DANCE AWARDS EUROPE 2007
Култура : 

Barcelona Dance Awards го објавува 18-ти Меѓународен конкурс и ја поканува вашата танцувачка група да настапува и држи предавања на најпрестижниот танцувачки настан во Европа следната сезона. Ги покануваме „танц директорите“ кои сакаат да инвестираат во себеси и кои се заинтересирани за проширување на своите знаења за други култури, како и за промовирање на својата работа во странство, како и „танц групи“ кои овој возбудлив настан го согледуваат како можност за нивен професионален развој.
-> повеќе ...

“ДНЕВНА СОБА” - КОНКУРС ЗА ПРОЕКТИ
Култура : 

Скопје, 16.02.2007 - “ДНЕВНА СОБА”- програма за осмислување на галерискиот простор при Младински културен центар Град Скопје и Младинскиот културен центар, континуирано, во својата програма имплементираат проекти што во еден сегмент ги опфаќаат современите текови и тенденции во визуелните уметности.
-> повеќе ...

on-the-move - ИНФОРМИРАЊЕ ВО СФЕРАТА НА ТАНЦ, МУЗИКА И ДРУГИ ИЗВЕДУВАЧКИ УМЕТНОСТИ
Култура : 

www.on-the-move.org е веб сајт посветен на информирање за професионалната мобилност во сферата на театарот, танцот, музиката и на други изведувачки уметности и дисциплини.
-> повеќе ...

КНИЖЕВЕН КОНКУРС - ЗБОРНИК НА МЛАДИТЕ ОД ЕКСЈУ-ПРОСТОРИТЕ
Култура : 

(Време, 09.01.2007) - Домот на млади од Панчево и оваа година распиша конкурс за Зборник на поезијата и кратката проза за млади автори од просторот на поранешна Југославија. Конкурсот ќе биде отворен до 10 февруари, а право на учество имаат сите автори од 15 до 27 години, кои пишуваат на јазиците на поранешните ју-републики.
-> повеќе ...

ОСМИ МЕЃУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА АФОРИЗАМ И КАРИКАТУРА - СТРУМИЦА 2007
Култура : 

Националната установа Центар за Култура “Антон Панов” - Струмица во духот на карневалот и на тримерските обичаи, пеењето еротски песни, носењето синии, маскирањето на свршеникот, распишува
-> повеќе ...

Art Omi International Artists Residency
Култура : 

International Artists Residency е тринеделна програма за престој на визуални уметници во северен Њујорк. Art Omi им обезбедува на уметниците студио, сместување и оброк без трошоци за уметникот. Уметниците ги плаќаат патните трошоци и уметничките материјали. Тие можат да се пријават за нашите стипендии за да им се помогне со трошоците за патување и за уметничките материјали.
-> повеќе ...

КОНКУРС ЗА „РОМАН НА ГОДИНАТА“ НА „УТРИНСКИ ВЕСНИК“
Култура : 

„Утрински весник“ доделува единствена годишна награда „Роман на годината“ , за која можат да конкурираат сите романи напишани и објавени на македонски јазик во периодот од 15 декември минатата година до 15 декември тековната година. Наградата ја доделува „Утрински весник” на предлог на петчлено жири составено од реномирани книжевни дејци и еден претставник на редакцијата на „Утрински весник”.
-> повеќе ...

ТРЕТ МЕЃУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА СОВРЕМЕНИ УМЕТНОСТИ
Култура : 

Body Navigation е фестивал кој опфаќа повеќе уметности посветен на истражувањето на телото како медиум на современата уметност. Фестивалската програма нуди соработка со луѓе кои доаѓаат од различни култури, врз база на заеднички специфични прашања на телото и на различните медиуми на уметноста.
-> повеќе ...

НАГРАДА НА UNESCO ЗА ДИГИТАЛНА УМЕТНОСТ 2007
Култура : 

UNESCO Digital Arts Award 2007, организирана во соработка со Sharjah Biennial 8 на тема „Мртва природа – уметност, екологија и политика на промена“ е во центарот на глобалниот дијалог за улогата на уметноста како витална сила за позитивна промена за тоа како да се обликува животната средина, без оглед дали е одредена со просторни, географски карактеристики или со социо-културните вредности, и како да одговориме на нашето окружување, непосредно и глобално.
-> повеќе ...

Festival of New Art FONA 07 - УМЕТНОСТ / КРИМИНАЛ / КРИМИНАЛИТЕТ
Култура : 

Темата која ја избравме за нашето фестивалско издание за 2007 година е односот на уметноста и „царството на општото“: систем, моралност, право, племе, општество, држава, „глобален поредок“: задушувачко-репресивен апарат на контрола / затвори / лудници / болници (Киркегард, Фројд, Ниче, Арто, Фокот, Лакан, Батаиј);
-> повеќе ...

GIBRALTAR POINT INTERNATIONAL ARTIST RESIDENCY PROGRAM
Култура : 

Програмата Gibraltar Point Residency ги надминува политичките, естетските и географските граници, ја поздравува разноликоста и обезбедува широк простор за единствени културни сојузи.
-> повеќе ...

MuseumsQuartier ДИГИТАЛНА КУЛТУРА, МОДА, ДИЗАЈН
Култура : 

Quartier21 е структура за поддршка која нуди простор и помош на повеќе од 40 мали и средни автономни културни иницијативи во рамките на MQ Wien. Таа е интегрален дел на севкупниот концепт на MuseumsQuartier, кој се базира на разновидност и на широко разбирање на културата.
-> повеќе ...

PACT Zollverein - Atelier Series (СЕРИЈА СТУДИЈА) ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИ И МЛАДИ УМЕТНИЦИ И ПРОГРАМА ЗА ПРЕСТОЈ 2007/2008
Култура : 

Престој од август до декември 2007 PACT Zollverein нуди програма за пресот за развој и реализација на проекти и продукции, која е отворена за професионалните уметници од Германија и од странство кои работат во сферата на танцот, перформансот или медиската уметност.
-> повеќе ...

 

 

 
 
 

 

 

 

brzi - 2001